‘Ons leven is verbeterd dankzij de toelage en toegang tot schoon drinkwater’

Een hoofdrol voor corona

2020 is het jaar van de pandemie geweest. Het betekende en betekent een enorme uitdaging. Voor de kinderen, jongeren en families in onze programma’s, voor onze collega’s in het veld voor onze activiteiten in Nederland en ook voor onze donateurs.

Onze activiteiten tijdens de coronapandemie

  • In de landen waarin wij vanuit Nederland programma’s financieren, zijn sommige activiteiten stil komen te liggen, andere gingen in aangepaste vorm door en extra activiteiten zijn ingezet om in te spelen op (de gevolgen van) de pandemie. Zo hebben families voedselpakketten, hygiënekits en gezichtsmaskers ontvangen en voorlichting gekregen over de noodzaak van hygiëne.
  • Kinderen en jongeren zijn ondersteund in het thuisonderwijs, onder meer met het uitdelen van huiswerkbladen en radio’s op zonne-energie, zodat nationale schooluitzendingen gevolgd konden worden. In Ghana zijn acht tijdelijke onderwijscentra voor ‘thuisonderwijs’ opgezet, waar 900 kinderen uit vijf gemeenschappen veilig onderwijs kunnen volgen.
  • Jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s vonden grotendeels online plaats, voor jongeren te volgen met hun mobiel of laptop.
  • In onze humanitaire programma’s is voorlichting over (het voorkomen van) corona, ondersteuning op het gebied van basisbehoeften en hygiëne, en het versterken van de economische situatie een standaard onderdeel geworden.

SOS Kinderdorpen heeft eind 2020 de lead gekregen in een grootschalige Covid Joint Response van de Dutch Relief Alliance in Ethiopië. Meer over dit programma vind je op onze website. Chaltu, een 22 jarige moeder van vijf kinderen en deelnemer van het programma, vertelt hier over haar situatie.

‘Ons leven is verbeterd dankzij de toelage en toegang tot schoon drinkwater’

Al voor de coronapandemie kampte het gezin van Chaltu met grote voedselonzekerheid. Haar man verloor door ziekte anderhalf jaar geleden zijn baan en daarmee het enige inkomen van de familie, ze overleefden door vrijgevigheid van vrienden. Maar met de komst van corona is de situatie alleen maar uitzichtlozer geworden. Ze maakt zich grote zorgen over de gezondheid van haar kinderen van 8, 5, 3 en een tweeling van negen maanden oud.

"Op hun leeftijd moeten ze evenwichtig eten, maar dat heb ik ze nog niet kunnen geven," vertelt de 22-jarige moeder met trieste ogen. "Ik voed ze met wat ik eet, meestal brood gemaakt van maïsmeel - als ik dat heb. Soms geef ik ze maaltijden zonder vitaminen, alleen maar om ze in leven te houden. Soms moeten ze slapen zonder avondeten en de tweeling ligt dag en nacht aan de borst."

Vrijheid om te beslissen

Uit bezorgdheid over de gevolgen van corona heeft de Dutch Relief Alliance (DRA) een humanitair programma opgezet om de meest kwetsbare mensen te helpen door in hun onmiddellijke basisbehoeften te voorzien. Onder meer met multifunctioneel geld: geld dat de ontvangers naar eigen inzicht kunnen besteden. Chaltu ontving deze toelage, omdat haar familie arm is en ze een handicap aan haar linkerbeen heeft.

"Met de 1.200 birr (23 euro) die ik in de eerste ronde kreeg, heb ik de huishuur van 120 birr (2,30 euro) per maand betaald en een paar kilo maïs en andere voedingsmiddelen voor mijn kinderen gekocht", vertelt Chaltu terwijl ze de tweeling de borst geeft, zittend op een kleurig geweven bamboematje dat op de zandvloer van haar huisje ligt. Ze vermaalt de maïs tot meel om brood te maken. "Ik heb het geld van de tweede ronde gebruikt om de achterstallige huur te betalen, omdat de landheer ons dreigde uit te zetten, vervolgens heb ik eten gekocht en met het restant ben ik met mijn kind naar de dokter geweest.”

Eén van de tweelingkinderen is regelmatig ziek, maar Chaltu kan het zich niet veroorloven om elke keer als ze ziek is naar de dokter te gaan. Hoewel het geld niet genoeg is om haar gezin van te onderhouden, geeft Chaltu aan dat het ‘haar leven wel heeft verbeterd’. Ruim 4.000 kwetsbare gezinnen in de regio Oromia hebben via de DRA geld ontvangen.

Schoon water

Naast de bijtende economische crisis als gevolg van corona zorgde het chronische watertekort ervoor dat handen wassen om zich te beschermen tegen het virus lange tijd geen prioriteit was. Jarenlang waren de bewoners voor hun waterbehoeften afhankelijk geweest van de vervuilde rivier de Shebelle.

Met de DRA COVID-19 Joint Response zijn negen waterpunten in de regio Oromia hersteld en zijn zeep en gezichtsmaskers uitgedeeld. Tegelijkertijd is voorlichting over de pandemie gegeven. Toegang tot schoon en veilig drinkwater beschermt gezinnen niet alleen tegen corona, maar vermindert ook de prevalentie van door water overgedragen ziekten. Vooral dat laatste is een grote vreugd voor Chaltu.

"We hebben nu genoeg water om in onze behoeften te voorzien en om onze handen te wassen. Het kraanwater is heel schoon als je het door glazen bekers bekijkt en het smaakt anders. Ik gebruik het rivierwater niet meer om te koken of te drinken. We gebruikten het vroeger, omdat we geen keus hadden, maar we hadden vaak buikpijn, jeuk of giardiasis, een infectie aan de darmen. Dat is nu hopelijk verleden tijd."

“Ons leven is verbeterd sinds de eerste toelage”, besluit ze. “Mijn kinderen en ik zouden het zonder dit project niet hebben gered. Het is dankzij de steun dat we vandaag nog leven."

Deel op social: