Kleinvee biedt perspectief

In het droge, uitgestrekte landschap van Gode in de Somalische regio van Ethiopië staat Faduma buiten haar hut te kijken naar haar vastgebonden geiten die gras aan het eten zijn. Deze tien dieren zijn haar levensader en een essentiële investering in de toekomst van haar familie.

Eens zelfvoorzienend, nu door crises afhankelijk

Faduma kwam in 2017 als ontheemde met haar drie kinderen in dit gebied wonen. Na hevige regens en de daaruit volgende overstroming van de rivier Shabelle had ze haar huis, gewassen en vee verloren. Ze voedde haar kinderen met de maïs, sorghum en groenten die ze langs de rivier verbouwde. De inkomsten uit de verkoop van het eten dat ze overhield, voorzagen in hun andere basisbehoeften. Echter, op dit moment is de situatie voor haar gezin helemaal anders en is ze niet meer in staat om zelf eten op tafel te brengen.

“Iedereen hier heeft het moeilijk.”

De 55-jarige eens zo onafhankelijke vrouw vertelt: “We zijn nu afhankelijk van het schamele inkomen dat mijn 18-jarige zoon verdient met de verkoop van het brandhout dat hij verzamelt. Hij is de kostwinner van het gezin geworden. Maar het is niet genoeg. Vaak hebben we ’s avonds niets te eten. Het maakt me wanhopig. Het uitblijven van de regen en de komst van de pandemie maken de situatie alleen maar erger. Voedsel en water was hier al schaars, maar nu rijzen de kosten voor voedsel en andere eerste levensbehoeften ook nog de pan uit. Iedereen hier heeft het moeilijk.”

Kleinvee om in levensonderhoud te voorzien

De DRA heeft Faduma als onderdeel van het kostwinningsproject tien kleine dieren - zes geiten, drie schapen en een bok – gegeven om weer zelf in haar levensonderhoud te voorzien. De dieren zijn bestand tegen droogte en passen zich makkelijk aan de lokale omstandigheden aan. In deze gemeenschap wordt veel waarde gehecht aan veeteelt, omdat ze het zien als een manier om hun leven te verbeteren: geiten vermenigvuldigen zich gemakkelijk en zijn rijk aan melk en vlees.

"Ik was erg blij toen ik de dieren kreeg. Kijk, ik heb gras verzameld om mijn vee goed te voeden," wijst Faduma met een trotse blik in haar ogen. "Als de regens komen, zullen ze zich voortplanten en neemt hun aantal toe. Dan hebben we voldoende melk en kunnen we een deel ervan verkopen, zodat we op de markt weer de dingen kunnen kopen die we nodig hebben. Dankzij de steun zie ik weer toekomst."

Weerbaarheid vergroten en blik op de toekomst

De DRA gaf in totaal 1.000 stuks kleinvee aan 100 gezinnen als duurzame bron van inkomsten. De mensen kregen bovendien training over voeding, fokken, ziektepreventie en -behandeling om ervoor te zorgen dat hun kuddes hun maximale productiepotentieel kunnen bereiken. Steun aan kwetsbare gezinnen die al met complexe noodsituaties te kampen hebben, versterkt hun weerbaarheid, zodat ze de druk van nieuwe uitdagingen kunnen weerstaan.

"Ik ga goed voor mijn dieren zorgen, zodat ze kunnen bevallen en uitgroeien tot een grote kudde, en winstgevend zijn", zegt Faduma. "Dan kunnen ze in alle behoeften van mijn gezin voorzien en kan ik weer aan de toekomst van mijn kinderen en hun opleiding denken."

“Ik ga goed voor mijn dieren zorgen, zodat ze kunnen bevallen en uitgroeien tot een grote kudde, en winstgevend zijn.”

Schoon en veilig drinkwater

“Wanneer ik dorst heb drink ik water uit de rivier”, vertelt Faduma. Haar hele gemeenschap is afhankelijk van de rivier die als enige het hele jaar door water heeft. Maar een blik op het water maakt direct duidelijk dat het niet de gezondste optie is: het troebele water zit vol met bacteriën en parasieten. “Ik drink het zo, want ik heb geen chloor of zuiveringstabletten.”

"Het duurt twee uur om de rivier te bereiken en dan nog eens twee uur om terug te komen - vier uur dus, om water mee naar huis te nemen dat je ziek maakt," haakt Abdullahi, de buurman van Faduma, in. “Ik ben ziek geworden van het drinken van het water.” De 65-jarige boer is nu afhankelijk van zijn buren, die een ezelkar bezitten, om hem te voorzien van de kostbare, maar tegelijkertijd ziekmakende vloeistof.

De DRA heeft in drie maanden 120.000 liter schoon water geleverd aan Faduma's gemeenschap, zodat de mensen veilig water konden drinken. De gemeenschappelijke opslagtank staat naast Faduma’ huis.

Het geluid van water

"Ik was blij toen ik het geluid hoorde van het water dat in de tank stroomde", vertelt Faduma. "Alle mensen in de gemeenschap kwamen direct met hun jerrycans naar buiten om dat water op te halen. Het is schoon en smaakt heerlijk zoet, je kunt het gelijk drinken.”

“Ik wil de mensen bedanken, die mij deze steun hebben gegeven.”

Haar buurman vult aan: "Ik heb veel baat gehad bij dit water, omdat het kwam toen mijn vrouw net bevallen was. Stel je eens voor hoe ik me voelde: ik kreeg datgene wat ik het meest nodig had en miste. Ik wil de mensen bedanken die mij deze steun hebben gegeven."

Hygiëne ter voorkoming van corona

Het team van de DRA heeft de lokale gemeenschap daarnaast voorgelicht over de noodzaak van goede handhygiëne en om maskers te dragen als een effectieve manier om te voorkomen dat corona zich verspreidt.