Achtergrond


Samen opgroeien is een recht

Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend dat je samen met je broer of zus opgroeit. Veel kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen hebben dat geluk niet. SOS Kinderdorpen pleit nationaal en internationaal voor het bij elkaar houden van broers en zussen wanneer kinderen uit huis worden geplaatst.

Op 30 september was het Nationale Broer en Zus-Dag. Dé dag om je broer of zus in het zonnetje te zetten. De band tussen broers en zussen is meestal de langstdurende in een mensenleven. Samen opgroeien legt dan ook een sterke basis. Je brengt samen je jeugd door en hebt vaak aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Dat kinderen in een gezin kibbelen draagt ook bij aan hun ontwikkeling: zo oefenen ze met sociaal gedrag. Op de band die je in je jeugd opbouwt kun je meestal ook als volwassene nog terugvallen.

Steun missen

Des te schrijnender is het als kinderen niet de kans krijgen samen op te groeien. Na een uithuisplaatsing worden in Nederland naar schatting de helft van de broertjes en zusjes gescheiden opgevangen. Kinderen moeten dan in een moeilijke tijd elkaars steun missen. Hun relatie beschadigt hierdoor vaak voor de lange termijn, terwijl een hechte familieband juist hun veerkracht kan versterken.

Wetswijziging

SOS Kinderdorpen pleit samen met kinderrechtenorganisatie Defence for Children voor een aanpassing in de Jeugdwet.

Wij willen dat samen plaatsen van broers en zussen de standaard wordt, tenzij dat niet in het belang is van een kind. Wettelijke verankering legt de verantwoordelijkheid bij de overheid om praktische problemen – zoals het tekort aan opvangplekken – aan te pakken. Via het programma Simba Familiezorg zet SOS Kinderdorpen zich in Nederland in om broertjes en zusjes na een uithuisplaatsing samen te plaatsen in een gezinshuis of pleeggezin. Hiervoor werken we samen met jeugdhulporganisaties.

Gescheiden in pleegzorg

Gloria (16) en haar broer en zus werden op jonge leeftijd uithuisgeplaatst. Zij kwam met haar broer in hetzelfde pleeggezin, hun oudere zus Chioma woonde in een ander pleeggezin. Gloria weet dus als geen ander welke invloed wel of niet samen opgroeien heeft. Ze vertelt erover in dit filmpje. Defence for Children en SOS Kinderdorpen vroegen met haar verhaal internationaal aandacht voor het recht van broers en zussen om samen op te groeien tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over alternatieve zorg.

Help mee!

Op Facebook en Twitter posten Defence for Children en SOS Kinderdorpen over het samen plaatsen van broertjes en zusjes. Door deze berichten te liken en te delen draagt u eraan bij dat er meer aandacht komt voor dit onderwerp. Helpt u mee?

Dank aan de Postcode Loterij

Simba Familiezorg wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan SOS Kinderdorpen met de pilot Simba Familiezorg (die loopt tot eind 2022) 27 gezinnen ondersteunen die te maken hebben met een (dreigende) uithuisplaatsing. Hiervoor zijn geen bijdragen van donateurs nodig. Meer informatie vindt u op simbafamiliezorg.nl.

Deel dit artikel: