Elk kind een familie

Geen kind mag alleen opgroeien. Kinderen die opgroeien zonder liefdevolle aandacht ontwikkelen een groeiachterstand, zowel fysiek als cognitief. Zo staat niet alleen hun kindertijd, maar ook hun toekomst op het spel.

Elk kind een familie

Geen kind mag alleen opgroeien. Kinderen die opgroeien zonder liefdevolle aandacht ontwikkelen een groeiachterstand, zowel fysiek als cognitief. Zo staat niet alleen hun kindertijd, maar ook hun toekomst op het spel.

Wereldwijd staat 1 op de 10 kinderen er alleen voor of groeit op in een onveilige situatie. Voor deze kinderen zet SOS Kinderdorpen zich al 70 jaar, in 136 landen en gebieden structureel in. Wij geloven dat familie de enige effectieve plek is voor de ontwikkeling van een kind. Om die reden zorgen we ervoor dat kinderen kunnen opgroeien in een veilige, liefdevolle familie – bij voorkeur hun eigen familie.

Onze doelgroep

Is de meest kwetsbare groep: kinderen die het risico lopen de ouderlijke zorg te verliezen en kinderen die zorg van hun ouders zijn verloren.

Ons doel

Many more children succeed in life – zorgen dat veel meer kinderen de kans krijgen zich te ontwikkelen en zo te slagen in het leven.

Onze strategie

het kind staat altijd centraal

Dit willen wij bereiken door het voor kinderen mogelijk te maken op te groeien in een liefdevolle familie en een veilige omgeving. Het is de kracht en continuïteit van het dagelijks familieleven en de onvoorwaardelijke liefde en zorg die de basis vormt voor de gezonde ontwikkeling van een kind, voor blijvende positieve verandering, voor een kansrijke toekomst. Want wat een kind leert, geeft het door. Vanuit Nederland dragen we bij aan dit doel met het financieren, opzetten, uitvoeren en monitoren van verschillende programma’s.

“Kinderen die opgroeien in de zorg, wij zijn niet anders dan ieder ander kind; we zijn allemaal hetzelfde en, weet je, het woord ‘onmogelijk’ komt niet in ons woordenboek voor. Alles is mogelijk”

Lerato (17) woont sinds 3 jaar met haar zusje in een SOS familie in Zuid-Afrika en gaat binnenkort naar de universiteit.

Vanuit Nederland dragen we bij aan dit doel met het financieren, opzetten, uitvoeren en monitoren van verschillende programma’s.

Familiegerichte zorgprogramma’s

  • Kwetsbare families duurzaam helpen met de zorg en bescherming van hun kinderen, zodat voorkomen wordt dat de familie uiteenvalt. Daarnaast versterken we de sociale netwerken en voorzieningen in de gemeenschap.
  • Liefdevolle (tijdelijke) opvang in een SOS familie of pleegfamilie aan kinderen die hun ouders verloren zijn of van wie de ouders en/of brede familie (tijdelijk) niet in staat zijn om de zorg voor hen goed te dragen.
  • Met het Nederlandse programma Simba Familiezorg voorkomen we dat families definitief uit elkaar vallen en werken we structureel aan familiehereniging. Door families te versterken en broertjes en zusjes bij uithuisplaatsing samen op te vangen.

Onderwijs- en jeugdwerkgelegen­heidsprogramma’s

In samenwerking met lokale partners zetten wij onze expertise in om de toekomstdromen van kinderen en jongeren vanuit een liefdevolle familiebasis te realiseren. Zo verbreken we de vicieuze cirkel van kwetsbaarheid en geven we ze zicht op een toekomst waarin ze voor zichzelf én hun eigen kinderen kunnen zorgen. Dit doen we door:

  • kwaliteitsonderwijs toegankelijk maken voor alle kinderen;
  • jongeren kans bieden relevante, praktische kennis en ervaring op te doen, en te werken aan hun persoonlijke vaardigheden. Zodat ze meer kansen hebben om te slagen op de arbeidsmarkt.

Noodhulpprogramma’s

In nood heb je je familie het hardste nodig én blijft het recht van elk kind om kind te kunnen zijn overeind. Onze noodhulpprogramma’s zijn gespecialiseerd in de zorg en bescherming van kinderen in crisissituaties, waarbij we effectief en efficiënt werken vanuit onze lokale organisatie en bestaande faciliteiten. We richten ons daarbij op:

de zorg voor alleenreizende en van hun ouders gescheiden kinderen;

  • zorg, onderwijs, sport en spel in onze kindvriendelijke ruimtes;
  • psychosociale steun bij trauma verwerking;
  • opvang in tijdelijke zorgcentra; familiehereniging;
  • wederopbouw – we zijn er immers en blijven er ook.

Advocacy en civic driven change

Binnen al onze programma’s spelen advocacy en civic driven change een belangrijke rol.

  • We faciliteren duurzame veranderingsprocessen binnen gemeenschappen, de zogenaamde civic driven change, zodat zij in de toekomst zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de kwetsbare families in hun midden. Dit doen we door de in de gemeenschap aanwezige kennis en contacten te benutten en tegelijkertijd hun vaardigheden en capaciteiten te versterken. De gemeenschap moet het sterke sociale vangnet worden.
  • Met onze advocacy activiteiten geven we een stem aan kinderen en komen we op voor hun rechten bij lokale, regionale en landelijke autoriteiten en overheden. In ons werk staan de rechten, behoeften en belangen van het kind altijd voorop.
“Via het werkgelegenheidsprogramma The Next Economy heb ik een opleiding kunnen volgen. Mijn vaardigheden zijn verbeterd en ik heb trainingen gevolgd die aansluiten op de vraag uit de arbeidsmarkt. Ik ben sterker geworden en weet dat ik het ga redden. SOS kan mij brengen waar ik zonder netwerk nooit had kunnen komen.”

Leah (30) getrouwd en twee kinderen, Nairobi, Kenia

Sustainable Development Goals

SOS Kinderdorpen zet zich actief in om bij te dragen aan een meer welvarende, duurzame en gelijke wereld. Een wereld waarin iedereen meetelt, óók de kinderen die zonder ouderlijke zorg opgroeien. Met ons werk dragen we direct bij aan de volgende SDG’s:

image
image

Visie

Elk kind een familie, elk kind een toekomst

Familie is de enige effectieve plek voor ontwikkeling en herstel van kinderen. Het is de continuïteit, stabiliteit, onvoorwaardelijke zorg en de liefdevolle omgang die zorgen voor een gezonde ontwikkeling van een kind.

Missie

Wij versterken en creëren (SOS) families voor kinderen zonder veilig thuis of familie

Zodat zij zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen die verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en anderen. Om de impact van ons werk te verankeren, versterken we hun gemeenschappen.

“De meeste kinderen in een SOS kinderdorp komen binnen met een koffer vol nare gebeurtenissen. Het is onze taak, als moeders, om te zorgen dat al die rotzooi uit die koffer wordt gegooid en weer wordt ingepakt met positieve dingen en mooie herinneringen. Dat kost tijd en vraagt geduld, een luisterend oor en veel liefde. Wij kunnen ze dat geven” – SOS moeder Joyce.

SOS moeder Joyce

Deel op social