Achtergrond

Veilig opgroeien: het hart van ons werk

Bij SOS Kinderdorpen staat het belang van kinderen voorop. Altijd. Wij zetten ons met hart en ziel in om kwetsbare kinderen uit onveilige situaties te halen en liefdevol te laten opgroeien. Ook wanneer kinderen eenmaal in onze zorg zijn, zien wij het als onze belangrijkste taak hen te beschermen.

Kinderen zijn kwetsbaar. Dit geldt zeker ook voor kinderen in onze zorg, die vaak al veel hebben meegemaakt. Wij doen er alles aan ervoor te zorgen dat zij veilig zijn en nooit meer te maken krijgen met geweld, onveiligheid, misbruik of verwaarlozing. Daarom evalueren we doorlopend ons eigen beleid en onze procedures, maar vragen we ook externe partijen om deze kritisch tegen het licht te houden.

Vorig jaar toonden door onszelf uitgezette onderzoeken aan dat het waarborgen van de veiligheid beter kan en moet. Dat nemen we vanzelfsprekend heel serieus, want elk incident is er één teveel. SOS Kinderdorpen heeft daarom in risicovolle gebieden alle maatregelen die zorgen voor een veilige omgeving verbeterd en aangescherpt.

Positieve discipline

Zo is SOS Kinderdorpen in Oost- en zuidelijk Afrika begonnen met het trainen van management- en zorgprofessionals om het bewustzijn over bescherming van kinderen te vergroten. “Het is belangrijk ervoor te zorgen dat iedereen hetzelfde denkt over kindveiligheid”, zegt Josiah Nartey, adviseur op het gebied van kindveiligheid voor SOS Kinderdorpen in Oost- en Zuidelijk Afrika.

“In veel culturen is het nog steeds heel normaal kinderen te corrigeren met fysieke straf.”

Daarom trainen we SOS medewerkers in positieve discipline, waarbij de focus ligt op stimuleren in plaats van straffen. En ook ouders in onze familieversterkende programma's krijgen training in hoe ze hun kinderen in veiligheid kunnen opvoeden. Verder komen alle kinder- en jeugdzorgbeoefenaars nu elke twee weken bij elkaar om mogelijk onveilige situaties te bespreken en, samen met ouders en kinderen zelf, te zoeken naar een oplossing. Dit moedigt kinderen aan om zorgen over hun veiligheid te delen.

Actieplannen en meldsystemen

In West-, Centraal- en Noord-Afrika hebben verschillende landen beveiligingsaudits uitgevoerd om te controleren of ze voldoen aan het kinderbeschermingsbeleid. Vervolgens zijn actieplannen ontwikkeld om de toepassing van het beleid aan te scherpen. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is een nationale strategie voor kinderbescherming ontwikkeld met een focus op preventie. Om incidenten te registreren, heeft de regio een digitaal meld- en responssysteem ontworpen dat zorgt voor een snelle reactie en opvolging.

Kinderen een stem

Ook kinderen zelf krijgen training. Doel is hen te leren wat hun rechten zijn en hen te helpen mee te beslissen over hun eigen leven, vooral als het gaat om veiligheid. In Azië worden in de hele regio workshops georganiseerd om kinderen te vertellen over hun recht om zich te allen tijde veilig te voelen. De kinderen worden gewezen op de gratis hotline voor kinderbescherming waar ze hun zorgen kunnen melden. Ook is er een systeem van ombudsmannen/vrouwen opgezet. Dit wordt wereldwijd uitgerold om de rechten van kinderen, jongeren en andere betrokkenen te behartigen en om het kindveiligheidsbeleid te versterken.

In Oost- en Zuidelijk Afrika leiden kinderen nu zelfs de gesprekken waarin de risicobeoordeling wordt vastgelegd. In zo’n beoordeling worden de mogelijke gevaren en risico’s geïdentificeerd waar een kind aan is blootgesteld. Josiah Nartey:

"Als het gaat om kinderrechten, moet de stem van kinderen meer gewicht hebben dan de stem van volwassenen.”

Wilt u meer weten over ons kindveiligheidsbeleid?

Lees er alles over op onze website. Heeft u nog specifieke vragen? Neem dan contact met ons op via info@soskinderdorpen.nl.

Deel dit artikel: